Kåldolmar på Gluggen
Publicerad: 25/12, 2022
Kåldolmar är en klassisk svensk maträtt som består av fyllda kålröror med köttfärs, ris och kryddor, som sedan steks i stekpanna eller grillas. De serveras oftast med gräddsås och kokt potatis.
För att tillaga kåldolmar behöver du först skära bort stjälken från en stor kålröd och skära den i tunna skivor. Koka skivorna i en gryta med lite saltat vatten i ungefär fem minuter, eller tills de blir mjuka men fortfarande fasta. Låt skivorna svalna och pressa ut den överflödande vätskan.
Nästa steg är att göra fyllningen. Finhacka en lök och fräs den i en stekpanna tillsammans med lite olja. Tillsätt köttfärs och stek tills den är genomstekt. Tillsätt ris, kryddor och lite vatten och låt fyllningen koka i några minuter tills riset är mjukt.
Lägg en skiva kålröd på ett bord och fyll den med fyllningen. Vik ihop kålröret och fäst det med en tandpetare. Stek kåldolmarna i en stekpanna med lite olja tills de är gyllenbruna på alla sidor.
När kåldolmarna är färdigstekta kan du göra gräddsåsen. Det går att göra den på många olika sätt, men en enkel variant är att vispa samman lite vetemjöl och mjölk i en kastrull och låta den koka upp. Tillsätt lite salt och peppar efter smak.
Servera kåldolmarna med den varma gräddsåsen och kokt potatis. Du kan också välja att toppa med lite strimlad gurka eller riven ost för extra smak. Enjoy!
Gluggens affärside är att servera nylagad varm svensk husmanskost i färdiga mycket prisvärda matlådor. Tillagade lokalt i första hand av svenska råvaror. Gluggen kompletterar den etablerade snabbmatsmarknaden med att erbjuda det bästa av det svenska köket när det gäller folkhemmets goda matlagningstraditioner.